Author’s Cut

Siden jeg har null erfaring med forlagsredaktører, kan det hende jeg tar feil. Men jeg forestiller meg at jobben deres først og fremst er å gjøre ei bok mest mulig salgbar, altså innbringende for forlaget. Det er ikke nødvendigvis det samme som å gjøre boka mest mulig god og original. Jeg forestiller meg også at å ha en redaktør pustende i nakken, må være som om en kunstmaler har en bedreviter hengende over seg som forteller hvilke far­ger male­­ren skal bruke og hvor han skal plassere pensel­strøkene.

Jeg har alltid følt meg lite komfortabel ved tanken på at en forlagsredaktør skal ha det siste ordet hvis jeg får antatt et manus. Da har jeg ingen garanti for at det er mitt og kun mitt åndsverk som blir publisert. Det vil i beste fall være et kompromiss. Siden manuset til «Høstmørke» ikke ble antatt av noen av den drøye håndfullen forlag jeg sendte det til, slapp jeg denne bekymringen. Ved å gi ut boka selv er det jeg som har fått både det første og det siste ordet. Jeg har til og med designet og produsert omslaget, lagd layouten og brukket om boksidene, samt selv lagd e-bokutgaven. Det er en behagelig følelse å ha total kontroll over resultatet – «author’s cut».  Da har jeg riktignok ingen andre å skylde på hvis den blir en fiasko, men det kan jeg nok leve med.